logo

+90 224 247 47 77

bilgi@yedirenklicinar.com

Bademli Mah. Eski Mudanya Yolu

Cad. No: 167 Mudanya / BURSA

+90 224 247 47 77

merkür geçişi

Merkür’ün Geçişi

11 Kasım 2019 Pazartesi günü, Merkür gezegeninin Güneş diski önünden geçişi olayı (transit olayı) gerçekleşecektir. Daha önce 9 Mayıs 2016 tarihinde meydana gelen bu ilginç gök olayı Kuzey ve Güney Amerika, Antarktika, Batı Afrika ve Atlantik Okyanusu’ndan tamamen gözlenebilecek, ülkemizden ise öğleden sonra başlayıp ancak gün batımına kadar kısmen gözlenebilecek.

Merkür gezegeni transit olayı Türkiye’den yerel saat ile yaklaşık 15.30’da izlenmeye başlayacak, Güneş ufka inerek, doğal nedenlerden dolayı görülemez duruma gelene kadar izlenebilecektir.

Geçiş sırasında Merkür’ün diski Güneş diskinin 1/194’ü gibi çok küçük bir orana sahip olacağından (1 TL madeni paranın 500 m. uzaklıktan görünüşü) tutulma gözlükleri kullanılsa bile göz ile farkedilemeyecektir.
Önemli Sağlık Uyarısı!
Geçişi gözleyebilmek için mutlaka özel üretilmiş güneş filtresine sahip teleskoplar kullanılmalıdır. Aksi taktirde filtresiz olarak dürbün, teleskop vb. optik bir alet ile güneşe doğrudan bakıldığında göz retinası ciddi zarar görecektir.
Merkür Geçişleri Nasıl Gerçekleşir?
Güneş diskinin önünden bir iç gezegenin geçişi (transit) bir çeşit tutulma gibi düşünülebilir. Ancak iç gezegenlerden Merkür ve Venüs’ün gökyüzündeki açısal çapları Güneş’i Ay gibi tamamen örtmeye yetmediğinden Güneş’in Dünya’ya ulaşan ışığında Güneş tutulmasındaki gibi ışık azalması farkedilmez. Güneş’in önünden Merkür veya Venüs gibi iç gezegen geçişlerinin gözlenmesi tarihte uzun yıllar Dünya ve Güneş arasındaki uzaklığın tespit edilmesinde ve bu gezegenlerin atmosferlerinin olup olmadıklarının araştırılmasında kullanılmıştır.

merkür geçişi

Comments are closed.